Stories

Gouden sieraden, voor altijd in de mode

Vandaag de dag draagt men veel gouden sieraden, maar hoe is dat precies zo gekomen? Sieraden maken al eeuwen lang deel uit van de cultuur van de mens. Zelfs toen de mensheid pas net gereedschap en kleding begon te gebruiken droegen zij al sieraden gemaakt van stenen, dierenhuiden, veren, planten, botten en schelpen. Naarmate de tijd verstreek werden mensen steeds handiger in het vervaardigen van handgemaakte sieraden en het gebruiken van edelstenen. Goud werd al vrij snel ontdekt door de mens en werd al vroeg gebruikt om gouden sieraden mee te maken.

Gouden sieraden, wie begon ermee?

Hoogstwaarschijnlijk werden de eerste gouden sieraden in het oude Egypte vervaardigd. Wanneer een farao overleed gingen de gouden
sieraden en ornamenten mee in de graftombe. Het bekendste voorbeeld hiervan is natuurlijk de graftombe van de Farao Toetanchamon. Zijn sarcofaagalleen al was geheel gemaakt van goud en versierd met prachtige kostbare edelstenen. De sarcofaag, ook wel het dodenmasker genoemd, alleen al woog 11 kilo. Geruchten gaan dat toen deze gouden schat na 3000 jaar ontdekt werd, dat de schittering van het goud nog even groot was als op de sterfdag van de farao.

Later, in het Romeinse Rijk, werd er ook van goud gebruik gemaakt om sieraden te maken. Het was het populair onder welvarende mannen om gouden zegelringen te dragen. Deze werden dan dan ook gebruikt om daadwerkelijk brieven mee te verzegelen. En welgestelde jonge jongens in die tijd droegen een gouden Bulla, amulet, met mooie figuratieve voorstellingen erop. En, net als nu, waren vrouwen dol op gouden ringen, armbanden en colliers. 

Naarmate de tijd vorderde werd men steeds handiger in het vervaardigen van gouden sieraden en is het altijd een populair product geweest. Faraos, krijgers, vorsten, vorstinnen, koningen en koninginnen, allemaal behingen en behangen zij zich in goud. Goud symboliseert het goddelijke en staat voor rijkdom. In 1554 bracht Koningin Mary Tudor de gladde trouwring in de mode. Men droeg deze om de 4e vinger omdat men dacht dat er van daaruit direct een ader naar het hart liep.

Gouden sieraden, vandaag de dag

Vandaag de dag zijn gouden sieraden nog steeds zeer populair zowel bij mannen als bij vrouwen. Goud komt voor in verschillende kleuren: roodgoud, roségoud, witgoud en geelgoud. De kleur van het goud heeft te maken met de legering van het goud. Witgoud is meestal een legerin
van goud en paladium of nikkel. Roodgoud en roségoud krijgen beide hun kleur door de toevoeing van koper, de hoeveelheid koper bepaalt de kleur van het goud. 

Daarnaast komt goud ook nog voor in verschillende karaten; 14, 18 en 24. De hoeveelheid karaat zegt iets over de puurheid van het goud. Goud van 24 karaat is puur goud, oftewel het is niet gemengd met een ander materiaal. 18 karaat goud bestaat 75% uit puur goud en 14 karaat goud bestaat 58,5% uit puur goud. Goud van 18 en 14 karaat wordt gemengd met koper en/of zilver: ze worden ook wel legeringen genoemd. Hoe hoger het karaat is van het goud, hoe zachter het materiaal is, waardoor dit makkelijker te bewerken is door de goudsmid. Een hoger karaat heeft ook een warmere en donkere kleur omdat het niet gemengd is met een ander materiaal. Dus hoe lager het karaat hoe lichter ook het goud wordt qua kleur.

Gouden sieraden van BLGK Edelsmeden

BLGK Edelsmeden staat bekend om de mooie gouden sieraden. Er wordt veel gebruik gemaakt van 24 karaat goud in de zettingen van de stenen. Dit geeft de sieraden en warmere uitstraling, men vergelijkt het ook vaak met de stijl van de barok. Omdat het 24 karaat goud zo zacht is worden de zettingen met een hamer en een pons dicht geslagen, hierdoor komen de moleculen in het goud dichter op elkaar en wordt het goud
automatisch harder.

De gouden ringen en gouden colliers die worden verkocht bij BLGK Edelsmeden zijn over het algemeen van 18 karaat goud. Dit zorgt ervoor dat de sieraden een duidelijke gouden kleur hebben, wat soms bij 14 karaat iets minder is. 

 

 

No products in the cart.