Stories

Parel sieraden

Parel oorbellen, parel colliers, parel armbanden en ringen met parels, bij BLGK Edelsmeden wordt er veel gebruik gemaakt van parels in de sieraden. Maar wat maakt een parel nou zo bijzonder en waar komen ze nou precies vandaan? 

De herkomst van de parel

Parels worden al sinds de mensheid gevonden en gebruikt in sieraden. Tegenwoordig kan je parels indelen in twee categorieën; de natuurlijke parels en de cultivéparels. De meeste parels die vandaag de dag worden gebruikt in sieraden zijn cultivéparels. 99% van de huidige parels op de markt cultivéparels

Gecultiveerde parels zijn gekweekte parels, dit betekent echter niet dat de parels niet echt zijn. Want de parels groeien in oesters en zijn exact hetzelfde als natuurlijke parels, alleen hoeft men nu niet meer de zee af te zoeken naar oesters met een parel erin. 

Hoe groeien parels? 

Natuurlijke parels ontstaan doordat er zich iets besteld tussen de schelp en de mantel van een schelpdier. Dit kan een parasiet, een heel klein diertje of een zandkorrel. Om dit deeltje uit het schelpdier of de oester te krijgen vormt zich een parelmoer laagje om het deeltje heen. Laagje voor laagje wordt de indringer door parelmoer ingepakt, waardoor er uiteindelijk een parel ontstaat. Het is dus als het ware een bescherming voor de schelpdier. Natuurlijke parels zijn ontzettend zeldzaam en het komt zelden voor dat er een oester of mossel wordt opgevist met daarin een parel. Omdat de parel om een parasiet, diertje, of zandkorrel groeit heeft een natuurlijke parel meestal een grillige vorm.

Culitvé parels worden gekweekt door mensen. Dit doen zij door een deeltje te plaatsen tussen de mantel en de schelp van de oester, waardoor de oester het deeltje inkapselt met parelmoer en zo een parel vormen. De deeltjes die mensen erin plaatsen kunnen verschillende vormen hebben, perfect rond, in de vorm van een hartje, kruisje of sterretje, of in een grillige vorm waardoor je barok parels vormt. Omdat gekweekte parels allemaal in dezelfde omstandigheden groeien krijgen de parels sneller dezelfde vorm waardoor het makkelijker is om een parelsnoer te krijgen met gelijke parels.

Hoewel het kweken van de parels vrij gemakkelijk klinkt, neemt het toch wat tijd in beslag. Allereerst moeten de mosselen of oesters volwassen worden, dit duurt ongeveer 3 jaar. Daarna moeten er deeltjes worden ingebracht in de schelpen en moeten deze ingekapseld worden met parelmoer. Het kan wel 3 tot 7 jaar duren voordat de parel gevormd is. Hoe meer laagjes er om de parel gevormd worden hoe mooier de glans van de parel is en hoe kostbaarder de parel automatisch is.

De kwaliteit van de parel 

Volgens de GIA (the Gemological Institute of America) zijn er zeven factoren die de kwaliteit bepalen van een parel. Dit zijn de grootte, de vorm, de kleur, luster (glans), oppervlakte kwaliteit en de parelmoer kwaliteit. 

De grootte

Grotere parels zijn zeldzamer dan kleinere parels van hetzelfde type, hierdoor zijn grotere parels ook kostbaarder. 

De vorm

Ronde parels zijn het moeilijkst om te kweken, hoe ronder de parel is hoe kostbaarder. Maar desondanks worden peervormige, ovale en barokparels ook zeer gewaardeerd door parelliefhebbers. 

De kleur

Natuurlijke en gekweekte parels komen voor in een breed scala aan tinten. Er zijn warme tinten zoals geel, oranje en roze, en koele tinten zoals blauw, groen en violet. Parels hebben een breed toonbereik, van licht tot donker. De wet van vraag en aanbod bepaalt op elk moment de waarde van bepaalde parelmoer-kleuren. Als de voorraad parels van hoge kwaliteit met een voorkeurskleur laag is, kunnen hun prijzen oplopen tot ongewoon hoge niveaus.

Luster

De luster van de parel staat eigenlijk voor de glans die de parel heeft. Van de zeven parelwaarde-factoren is glans misschien wel de belangrijkste. Glans is wat een natuurlijke of gekweekte parel zijn unieke schoonheid geeft.

Oppervlakte kwaliteit

Net als edelstenen insluitsels kunnen hebben, kunnen parels ongelijkheden hebben in het oppervlakte van het parelmoer. Sommige kunnen een soort schaafwonden vertonen die eruitzien als een reeks krassen op het oppervlak, of een afgeplat gedeelte dat de basisvorm niet beïnvloedt, of een onregelmatige rand die eruitziet als een vouw of rimpel. 

Oppervlaktekenmerken hebben minder invloed op de schoonheid en waarde van de parel als ze klein zijn, of als ze klein genoeg zijn om te worden verborgen door een boorgat of montage.

parelmoer kwaliteit

Luster en parelmoer kwaliteit zijn nauw met elkaar verbonden. Als de kern zichtbaar is onder het paarlemoer, of als de parel een dof, kalkachtig uiterlijk heeft, kun je aannemen dat het paarlemoer dun is. Dit heeft zowel invloed op de glans als op de duurzaamheid van de parel.

Parels bij BLGK Edelsmeden

Bij BLGK Edelsmeden worden alleen maar cultivéparels gebruikt. Ze worden in veel verschillende vormen en kleuren gebruikt in de sieraden. Van kleine zaadpareltjes in oesterringen tot grote barokparels als oorhangers, en van zwart tot wit. Allerlei vormen en maten parels worden gebruikt. Neem een kijkje in de webshop, of kom gezellig langs in de winkel om ze te bekijken!

No products in the cart.